Jeugdwerking

Reeds een tiental jaar zien wij onze jeugdwerking explosief toenemen. Onder het motto "de jeugd is de toekomst" zorgen wij dan ook dat onze jeugdleden goed worden opgevangen. Daarom bieden wij verschillende mogelijkheden aan:

  • Laagdrempelige jeugdtrainingen in sporthal MEOS, op zaterdagmiddag van 14.00 tot 15.15 uur. Nieuwe leden kunnen driemaal vrijblijvend deelnemen, vooraleer tot inschrijving over te gaan;
  • Een broertjes- en zusjesdag in het begin van het seizoen (typisch in de maand augustus), waarop alle broers en zussen uitgenodigd worden om gratis mee een training te volgen;
  • Drie initiatielessen in het kader van SportieGO!, een initiatief van de gemeente waarbij leerlingen uit het 1ste tot het 3de leerjaar doorheen het jaar van verschillende sporten kunnen proeven.
Jeugdwerking

Jonge spelers kunnen naast onze trainingen ook deelnemen aan wedstrijden en toernooien. Er wordt hierbij gespeeld in een aparte jeugdcompetitie, waarbij voldoende begeleiding wordt voorzien. Eens spelers wat ouder zijn, kunnen ze ook deelnemen aan recreatieve trainingen, op dinsdag- en donderdagavond in sporthal MEOS.

Trainingen

De geleide trainingen voor jeugdspelers worden georganiseerd door Georgi Baklicharov, Bernd Bracke, Pieter De Buysser en Jeroen van der Hooft, erkende initiators bij de Vlaamse Tafeltennisliga. Deze gaan door van augustus tot en met mei, afhankelijk van het behaalde niveau op dinsdag van 19.00 tot 20.30 uur of op zaterdag van 14.00 tot 15.15 uur.

Trainingen

Een training start steeds met een goede opwarming, gevolgd door balvaardigheids- en gewenningsoefeningen naast en aan tafel. Hierna worden de basisslagen aan tafel aangeleerd, waarbij er aandacht is voor voldoende spelplezier. De training wordt afgerond met een spel waarbij de vaardigheden van de training ingeoefend worden, en een aantal korte stretchoefeningen om de recuperatie na de inspanning te bevorderen.

Competitie

Wanneer een zeker niveau behaald wordt, is het mogelijk om deel te nemen aan wedstrijden in een aangepaste jeugdcompetitie. Jonge spelers kunnen hierbij ervaring opdoen tegen hun leeftijdsgenoten, en worden op deze manier voorbereid op wedstrijden van een steeds hoger niveau. Thuiswedstrijden gaan steeds door op zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur, uitwedstrijden afhankelijk van de tegenstander op zaterdagmorgen of -middag. De competitie is ingedeeld op provinciaal niveau, wat betekent dat wedstrijden tegen ploegen uit Eeklo, Zomergem en Assenede mogelijk zijn, maar ook tegen ploegen uit Ronse en Geraardsbergen.

Competitie

In de jeugdcompetitie worden ploegen uit verschillende clubs ingedeeld in reeksen van twaalf. Ontmoetingen tussen ploegen worden drie tegen drie gespeeld, waarbij elke speler uit de ene ploeg het opneemt tegen elke speler uit de andere. Naast deze negen individuele wedstrijden wordt er ook nog een dubbelwedstrijd gespeeld, waarbij twee spelers geselecteerd worden uit beide ploegen. Wedstrijden worden betwist naar drie winnende sets, telkens naar elf punten en met twee punten verschil. Onder begeleiding van een coach treden de spelers zelf op als scheidsrechter tijdens de wedstrijd; dit verhoogt niet alleen de betrokkenheid bij het spel, maar ook het verantwoordelijkheidsgevoel bij jonge spelers.

Fair play

Naast de formele reglementen gelden er in het tafeltennis ook heel wat informele regels. Onze club draagt fair play hoog in het vaandel, en het onderwerp komt dan ook regelmatig terug op training. Ook in de competitie let onze coach erop dat het spel eerlijk verloopt en dat de spelers zich sportief gedragen. Fair play in het tafeltennis houdt onder meer in dat:

  • spelers respect hebben voor de tegenstander(s) en de scheidsrechter;
  • spelers zich excuseren na een geluksbal;
  • spelers zelf toegeven indien de scheidsrechter een foutieve beslissing in hun voordeel neemt;
  • spelers zo objectief mogelijk optreden indien ze gevraagd worden om te scheidsrechteren.

Ook ouders kunnen bijdragen aan een respectvolle atmosfeer. Hen wordt onder meer gevraagd om kalm te blijven tijdens een wedstrijd, het stil te houden tijdens de punten en te beseffen dat jonge tafeltennissers nog kinderen zijn: zij zitten volop in een leerproces, en de juiste begeleiding is dus essentieel. Een volledig overzicht van fair play-regels, zowel voor spelers als voor toeschouwers, kan hier teruggevonden worden.

Fair play